Uusien asioiden oppiminen edellyttää aivotyötä. Älä tyydy vain irrallisten sanojen pänttäämiseen, vaan työskentele sanojen kanssa aktiivisesti. Tee sanoista itsellesi merkityksellisiä ja pyri ymmärtämään opiskelemasi asia. Näin otat sanat oikeasti haltuun ja pystyt soveltamaan oppimaasi monipuolisesti ja vielä pitkän ajan kuluttua.
Kokeile erilaisia keinoja ja löydä itsellesi tehokkaimmat tavat oppia. Opiskele kokonaisuuksia, mutta jaksota työskentely sopivan kokoisiksi palasiksi. Ota kaikki aistit käyttöön.
Kuulo: auditiivisia tapoja oppia sanoja
- Sano sana ääneen, myös kirjoitusasun mukaan. Maiskuttele, venyttele, liioittele, tehosta, käytä eri äänenpainoja ja -voimakkuuksia.
- Kuulostele, miltä sana kuulostaa. Tuleeko sanasta mieleen joku suomen tai muun kielen sana? Pilko pitkät sanat pieniksi osiksi.
- Laula sanoja, lauseita ja pidempiä tekstejä. Kuuntele musiikkia ja laula mukana.
- Kuuntele monipuolisesti oppikirjan tekstejä, podcasteja ja radio-ohjelmia. Katso youtube-videoita, tv-ohjelmia ja elokuvia (poista suomenkielinen tekstitys tai vaihda tekstitys opiskelemallesi kielelle). Voit lainata kirjastosta kirjan sekä paperisena että äänikirjana. Kuuntele ja seuraa tekstiä kirjasta samanaikaisesti.
- Hyödynnä hyvin muistiin jääviä tarinoita, riimejä ja melodioita.
- Lue erilaisia tekstejä ääneen (oppikirja ja kaikki muut mahdolliset tekstit).
- Harjoittele puhetilanteita, joissa käytät tiettyjä tai tietyn aihepiirin sanoja.
- Keskustele ja pelaa (esim. Alias, Scrabble, muistipeli, laiva on lastattu) yhdessä toisen kanssa.
- Pidä vlogia tai tee myday-videoita.
Näkö: visuaalisia tapoja oppia sanoja
- Kirjoita sanoja: kynällä paperille, tietokoneella, sormella ilmaan tai iholle, mielikuvissasi johonkin tiettyyn paikkaan.
- Ryhmittele sanoja: aihepiirin mukaan (esim. matkustamiseen liittyvät sanat, työelämään liityvät sanat), sanaluokittain (verbit, substantiivit jne.), vastakohtapareina (esim. hot-cold), samaa tarkoittavia tai toisiaan lähellä olevia sanoja (esim. girl-daughter).
- Kirjoita erivärisille paperilapuille, erivärisillä kynillä, erikokoisin kirjaimin ja erilaisin kirjaintyypein. Litistä ja venytä sanoja. Korosta vaikeita kohtia, esimerkiksi monen konsonantin yhdistelmiä.
- Keksi sanasta tai lauseesta (hauska!) mielikuva ja piirrä siitä kuva sanan viereen. Hyödynnä emojeita. Tee sarjakuvia. Käytä erilaisia piirroshahmoja esimerkiksi uusia verbejä opiskellessasi.
- Keksi ja kirjoita lauseita, jossa käytät opiskeltavia sanoja.
- Kuvittele sanat mielessäsi jonkinkin paikkaan (vuoristorataan, autiolle saarelle).
- Kirjoita muistilappuja (posti-it) ja ripottele niitä paikkoihin, joissa vietät paljon aikaa tai joiden ohi kuljet usein.
Liike: kinesteettisiä tapoja oppia sanoja
- Kirjoita, piirrä ja askartele!
- Tee sana- ja kuvakollaaseja.
- Harjoittele Quizlet-korteilla.
- Kokoa sanoja ja lauseita magneetti- tai muovikirjaimilla/-sanoilla. Tee omia kirjain- ja sanakortteja.
- Näyttele sanoja. Pelaa pantomiimia. Mieti, miltä sana ”tuntuu”.
- Opiskele sanoja erilaisissa paikoissa ja tilanteissa. Liiku opiskellessasi. Kävele oppikirjan kanssa. Kuuntele vierasta kieltä lenkkeillessäsi. Pomputa palloa, kun toistat ja ”makustelet” sanoja mielessäsi. Yhdistä sana tiettyyn liikkeeseen tai asentoon.
- Bujoile, tee videoita (my day, draw my life).
Edellisissä listoissa on runsaasti erilaisia ja vähän päällekkäisiäkin vinkkejä. Tärkeintä on, että harjoittelet vieraita kieliä sekä kirjoitetussa että puhutussa muodossa. Jos olet huomannut oppivasi parhaiten tietyn aistikanavan kautta, hyödynnä ihmeessä kyseistä vahvuuttasi.