Harjoittele tehokas lukutekniikka

glasses-272399__340

Ennen kuin seuraavan kerran aloitat jonkun kirjan lukemisen, kysy itseltäsi: mikä on tavoitteeni, miksi luen tämän kirjan? Fiktiivistä romaania lukiessamme haluamme usein vain nauttia lukemisesta, mutta oppikirjaa lukiessamme haluamme oppia uutta, tai ainakin menestyä kokeessa/tentissä. Nautiskelevassa lukemisessa tekniikalla ei ole niin väliä, mutta jos haluat oppia uutta, ja toivot sen tapahtuvan tehokkaasti, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin asioihin.

A. Ennen varsinaista lukemista (viritä aivosi oppimaan uutta)

  1. Pohdi, mitä tiedät aiheesta jo ennalta. Aktivoi vanhat tietosi kyseisestä aihepiiristä, näin voit yhdistää uuden tiedon vanhoihin tietorakenteisiisi.
  2. Luo yleiskäsitys aiheesta lukemalla kirjan sisällysluettelo ja selailemalla kirja läpi. Katsele otsikoita, kuvia ja kuvatekstejä.
  3. Voit jo tässä vaiheessa tehdä alleviivauksia (jos kirja on omasi) ja/tai muistiinpanoja mieleen nousevista asioista.

 

B. Varsinainen lukeminen (työskentele tehokkaasti, pyri ymmärtämään)

  1. Jaksota lukeminen: kuinka kauan jaksat keskittyä tietotekstin lukemiseen? Voit tehdä jaksotuksen joko ajan tai opiskelemasi asian mukaan. Jos esimerkiksi 25 minuuttia tuntuu sopivalta ajalta. Voit laittaa hälytyksen soimaan 25 minuutin päähän merkiksi lukemisen lopettamiseksi. Sen jälkeen voit pitää esimerkiksi viiden minuutin tauon. Voit laittaa hälytyksen myös tauon loppumisen merkiksi. Kahden tunnin opiskelun jälkeen voit pitää pidemmän tauon ja jatkaa tätä niin kauan kuin jaksat tai tarve vaatiin. Toinen vaihtoehto on suunnitella lukeminen kirjan kappalaiden mukaan. Opiskele esimerkiksi kaksi kappaletta ja pidä sen jälkeeen viiden minuutin tauko.
  2. Sulje häiriötekijät pois ja keskity vain opiskeluun.
  3. Lue sopiva määrä tekstiä ja tee siitä muistiinpanot. Jos kirja on oma, voit tehdä siihen myös alleviivauksia ja muita merkintöjä. Muistiinpanoissa keskeistä on kirjoittaa siitä, mitä haluat oppia muistamaan (”panna muistiin”). Kirjoita mielestäsi tärkeimmistä asioista, tee kysymyksiä ja vastaa niihin, etsi kirjasta havainnollistavia esimerkkejä tai keksi niitä itse. Kysymysten ja esimerkkien avulla pääset tekstiin syvemmällä, ja sitä kautta ymmärrät ja muistat asian paremmin.
  4. Muista, että eri aistien käyttäminen tehostaa oppimista. Lue tekstiä ääneen, kuuntele äänikirjana tai toisen lukemana, jos mahdollista. Piirrä tekstistä kuvia ja kirjoita kirjan kuvista tekstejä.

 

C. Lukemisen jälkeen (tehosta muistamista)

  1. Kertaa oppimaasi. Voi hyvin olla, että yksi tehokas lukukerta muistiinpanojen tekemisineen riittää. Kuten aiheeseen tutustuminen ennen varsinaista lukemista, myös kertaaminen varsinaisen lukemisen jälkeen on tärkeää uuden asian oppimiseksi. Kertaamista voit tehdä lukemalla tekemiäsi muistiinpanoja, silmäilemällä kirjaa. Hyödynnä otsikot, kuvat, kuvatekstit, tiivistelmät ja tekstin tummennetut sanat.
  2. Mieti, miten voit hyödyntää lukemaasi. Jos haluat testata oppimaasi, voit kirjoittaa ajatuksiasi ylös esimerkiksi mindmapin muotoon tai kertoa ajatuksiasi ääneen.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s