Huippuhyvät muistiinpanot

people-2557399__340

Muistiinpanoja kannattaa tehdä ainakin kahdesta syystä: ne toimivat sekä ajattelun että muistin tukena. Useimpia opiskelijoita muistiinpanojen tekeminen myös auttaa keskittymään lukemiseen ja/tai kuuntelemiseen. Itse tehdyt muistiinpanot ovat myös yksi mainio väline kerrata opiskeltua asiaa.

Muistiinpanojen tekemiseen, kuten opiskeluun yleensä, on olemassa lukemattomia erilaisia hyviä tapoja. Tässä joitakin hyviä vinkkejä kokeiltavaksi.

  1. Ota riittävän iso paperi ja kirjoita väljästi. Jätä tilaa kirjoittamasi tekstin ympärille, jotta voit myöhemmin lisätä tekstiä, piirtää kuvia, vetää asioita yhdistäviä nuolia tms. Samoja periaatteita voit hyödyntää tehdessäsi muistiinpanoja sähköisesti.
  2. Miellekartta/käsitekartta on erittäin hyvä tapaa jäsentää kokonaisuuksia ja ilmaista asioiden välisiä suhteita, mutta lukemisen tai luennon kuuntelemisen ohessa saattaa olla helpompi edetä ensin luettelomaisesti eli ransakalaisin viivoin. Voit hyvin koota tärkeimmät asiat miellekarttaan, käsitekarttaan, taulukkoon tai aikajanalle, kun olet ensin käynyt koko opiskeltavan asian kertaalleen läpi.
  3. Kun teet muistiinpanoja lukemisen ohessa, lue tekstiä pieni pätkä kerrallaan. Reaaliaineen oppikirjassa sopiva määrä voisi olla aina seuraavaan alaotsikkoon asti. Kun olet päättänyt, että kirjoitat muistiinpanoja, lukemaan keskittymisesi parenee. Tiedät, että sinun on parhaasi mukaan yritettävä ymmärtää lukemasi, jotta voit siitä jotakin kirjoittaa. On makuasia, millainen tuotos muistiinpanoistasi tulee. Pyri siihen, että se, mitä kirjoitat, on käynyt oman ajatteluprosessisi läpi. Älä tyydy kopioimaan tekstiä suoraan. Lyhyet ja ytimekkäät muistiinpanot ovat usein tehokkaat! Pääsääntönä voi pitää, että kannattaa kirjoittaa asioista, joita pitää tärkeimpinä. Lisäksi voit tehdä kysymyksiä vaikeista asioista, tehdä huomiota erityisen mielenkiintoisista asioista yms.
  4. Muistiinpanot opettajan puheesta, dokumenttiohjelmasta tai muusta kuunneltavasta materiaalista ovatkin usein suurempaa harjoitusta vaativa juttu. Harjoittelemalla voit tässäkin asiassa kehittyä taitavaksi. Jos kuuntelet puhetta elävän elämän tilanteessa, sinun on vain yritettävä pysyä puhujan tahdissa. Jos puhuja ottaa vastaan kysymyksiä puheen keskellä, niiden kohdalla voi saada niin kutsuttuja hengähdystaukoja.  Jos kuuntelet ja/tai katsot äänitettä, kannattaa edetä itselle sopivan kokoisissa pätkissä. Keskity kirjoittamaan vain pääsanat. Liian pitkien tekstien kirjoittaminen vie liikaa aikaa ja energiaa kuuntelulta. Opi tunnistamaan puhujan sanavalinnoista, milloin hän puhuu erityisen tärkeistä asioista (esimerkiksi ”tämä on asian ydin”, ”tähän palaamme vielä monta kertaa”). Puhuja todennäköisesti käyttää taukoja, erilaisia äänenpainoja ja toistoa vahvistaakseen tärkeän asian huomaamista, ymmärtämistä, ja muistamista.
  5. Tee muistiinpanoista omannäköiset! Käytä värejä, erilaisia ja erikokoisia kirjaimia. Yliviivaa, alleviivaa, korosta ja ympyröi. Käytä kuvia ja symboleita.
  6. Älä jätä muistiinpanoja pölyttymään! Käytä muistiinpanoja kertaamisessa. Ota ilo ja hyöty irti tekemästäsi työstä!

Aloittelevalle muistiinpanojen tekijälle työ saattaa tuntua raskaalta ja liikaa aikaa vievältä.  Luota kuitenkin siihen, että kun sinnikkäästi teet muistiinpanoja, alat löytää juuri ne itsellesi sopivat tavat ja saat huomattavasti lisää tehokkuutta opiskeluusi.

Jos kirjoittaminen tuntuu raskaalta esimerkiksi lukivaikeuden vuoksi, voit äänittää omaa puhettasi (esim. puhelimella) tai sanella puhettasi saneluohjelmaan (esim. dictation speech ), joka kirjoittaa sen tekstiksi.

Tägeillä #studygram #studymotivation #studying löydät Instagramista toinen toistaan inspiroivempia ideoita muistiinpanojen tekemiseen.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s